top of page

Концерт за Въведение Богородично в гр. Кюстендил



На 18 ноември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в гр. Кюстендил се проведе празничен концерт, посветен на Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство.

Празничното тържество се състоя в малкия салон на Читалище "Братство - 1869" и беше организирано от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и кюстендилското читалище.

В концертната програма се включиха деца от детски градини на Кюстендил, деца изучаващи предмета Християнство-Православие в Кюстендил и смесени хорови състави, които изпълниха църковни песнопения.

Тържеството беше уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Иван Андонов, председател на общински съвет Кюстендил и председател на читалищното настоятелство, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-жа Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил, духовници от Кюстендилска духовна околия, учители, родители и много вярващ народ и гости.

След тържеството епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което говори за смисъла на празника Въведение Богородично, както и за примера, който светото семейство на света Богородица дават на днешното съвременно семейство. Епископът пожела на всички присъстващи достоен предстоящ празник, както и много здраве, радост и мир в семействата на всички.

Негово Преосвещенство благодари на организаторите и всички участници в концерта и на присъстващия народ за участието в милото тържество от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Той пожела тази инициатива на Българския патриарх да се утвърди като традиция в духовните околии на Софийска епархия.

Епископ Поликарп получи пъстър букет с цветя от името на организаторите на събитието.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page