top of page

Деца от 59 Детска градина „Елхица“ поздравиха Негово Светейшество патриарх НеофитНа 7 април, непосредствено преди празника Възкресение Лазарово, известен още като Лазаровден, деца от 59-та Детска градина „Елхица“, с директор Мария Стоицова посетиха Софийска света митрополия.

Красиви малки лазарки, накичени с пъстри венчета и малки юначета, облечени с традиционни български носии поздравиха Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и служителите на митрополията по случай настъпващите великденски празници.

Децата и техните ръководители бяха сърдечно приети от Светейшия патриарх и придружаващите го: Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на епархията, г-н Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрполия.

Малчуганите с особено старание изпълниха празничната си програма, която включваше стихчета, обреди, игри и народни танци. Техният талант умили събралата се публика, като особено впечатляващо бе изпълнението им на лазарски песни. С прекрасните си изпълнения възпитаниците на детска градина „Елхица" донесоха истинско пролетно настроение и зарадваха патриарха, духовниците и служителите на Софийска света митрополия.

От името на всички гостуващи деца, учители и родители протойерей Лъчезар Вълков от столичния храм „Рождество Христово“ се обърна към Негово Светейшество.

"Ваше Светейшество, благодарим Ви за първосветителските ви молитви и духовна грижа! Надяваме се да сме Ви зарадвали с този лазарски поздрав на прекрасните деца от 59 -та Детска градина "Елхица" от столичния район "Младост" 3. Искам да благодаря пред Вас на ръководството на градината, в лицето на директор Стоицова и нейните съработници, че винаги с голяма любов и желание участват в църковния живот на нашата енория като се стараят да организират децата и винаги да бъдат в храма при църковни инициативи. Просим Вашите молитви и за нас свещенството при храма, и ще стараем и занапред да работим за християнското ограмотяване на децата. Надяваме се още много години да се организират такива тематични празници, на които малките християнчета да показват своите дарове и таланти".

От името на Негово Светейшество епископ Поликарп поздрави децата за прекрасните изпълнения и им пожела да бъдат здрави и усмихнати. Той благодари на децата и техните ръководители, които с много любов и желание работят с тях, за вниманието и старанието, с които пресъздават българските традиции. Всички гости взеха лично благословение от патриарх Неофит и получиха подаръци от него. Празничното посещение завърши с обща паметна снимка и благопожелания за нови срещи.

Това е поредно поздравление, което ръководството на Митрополията приема от децата на община "Младост".

От пет години в енорията при столичния храм „Рождество Христово“, който се намира на територията на общината, активно работи неделно училище, под ръководството на протойерей Лъчезар Вълков и г-жа Велина Андонова, която също присъства на днешното събитие. Със своята успешна и интересна образователна дейност тя събират все повече деца, желаещи да изучават християнската вяра.Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page