top of page

Архиерейска вечерня в Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“На 6 май Православната църква почита паметта на св. великомъченик Георги Победоносец.

По повод празника на небесния закрилник на българския народ, на 5 май, в Кремиковския манастир, посветен на св. Георги, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше отслужена Архиерейска вечерня в прослава на светеца покровител на обителта.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Серафим Янев, и.д. игумен на Кремиковския манастир, иконом Константин Стойчев, протойерей Георги Младенов, протойерей Сергий Измоденов от Киев, Украйна, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев и дякон Георги Иванов.

Клиросното пение бе изпълнено от църковни певци, ръководени от г-н Светослав Цеков.

На празника в Кремиковския манастир присъстваха г-жа Лилия Донкова, кмет на район „Кремиковци“, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, представители на различни институции, организации, културно-просветни звена, деца от Румъния, Северна Македония и региона, които участват в традиционния фолклорен събор, които се провежда на Гергьовден в Кремиковци.

По време на вечерня беше извършена лития от храм „Покров Богородичен“, където беше отслужена вечернята, до стария манастирски храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ с иконата на светеца, копие на чудотворния образ на св. Георги от Зографския манастир на Света Гора.

В стария храм беше отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на вярващите – честните поклонници.

След празничното вечерно последование, което приключи отново в големия манастирски храм, епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите с житието на св. Георги и подтикна множеството да му подражават на вярата, добродетелния живот и светостта.

Думи на благодарност за Архиерейското посещение в навечерието на празника, към епископ Поликарп поднесе отец Серафим Янев, който подари на архиерея пъстър букет с цветя.

Епископ Поликарп благодари на о. Серафим за приветствените слова и поздрави верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископът раздаде петохлебието на присъстващите верни и ги поздрави сърдечно с топлия Пасхален призив „Христос воскресе!“.

За всички присъстващи на празника беше предоставена богата вечеря.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page