top of page

Архиерейска вечерня за Възнесение Господне в Лозенския манастира "Св. Спас"На 1 юни, в навечерието на Господския празник Възнесение Господне, в Лозенския манастира "Св. Спас", край София, беше отслужена Архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично" и йеромонах Гавриил, йеромонах Натанаил и, йеромонах Михаил, от братството манастира, иконом Иван Плещов, предстоятел на храм "Св. Николай", гр. Елин Пелин, свещеник Георги Марков, предстоятел на храм "Св. Атанасий", с. Горни Лозен и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение оглавиха църковни, ръководени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

По време на вечерното богослужение беше извършен чинът на петохлебието за здраве и благословение на всички присъстващи на празничното богослужение.

След Архиерейската вечерня епископ Поликарп произнесе проповед и сподели мисли свързани с предстоящия голям празник Възнесение Господне. Той пожела на вярващите да въздигнат сърцата си към небето и във всичко да следват заповедта на Спасителя, да проповядват Евангелието, да учат човеците със слово и дело на всичко, което Господ е заповядал. Да има всеки увереност, че Той е с нас до края на дните ни, до края на света.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави с празника на манастира всички присъстващи: игуменията, монахиня Теодора, сестрите, духовенството и частните поклонници. Той благослови всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лек и благодатен празник.

Тържеството в навечерието на храмовия празник на обителта продължи с обща вечеря, където отново всички се поздравиха с първия голям празник след Възкресение Христово - Пасха.Снимки:протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page