top of page

Архиерейска вечерня с молебен канон в храм „Успение Богородично“ в гр. СамоковНа 9 август, според определената програма, в храм „Успение Богородично“, гр. Самоков, Самоковска духовна околия беше отслужена архиерейска вечерня и бе изпълнен поредният молебен канон към Пресвета Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съборното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, ставрофорен иконом Георги Шопов, иконом Николай Аршинков, протойерей Любомир Мишков, протойерей Емилиян Дамянов, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Йордан Мечкаров, свещеник Любомир Славчев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше изпълнено от иконом Илиян Алексиев, протойерей Лъчезар Вълков и църковни певци от столицата, ръководени от г-н Светослав Цеков.

Вечернята и молебния канон бяха уважени от г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков и от множество жители и гости на китния рилопланински град.

След вечернята и молебния канон към Пресвета Богородица епископ Поликарп произнесе проповед, в която подчерта важни духовни моменти от живота на Божията Майка и изтъквайки добродетелите, с които Тя се украси, подтикна вярващите да И подражават. Епископът пожела на всички достойно посрещане и отбелязване на предстоящия празник Успение Богородично, който се явява и патрон на самоковския митрополитски храм.

Негово Преосвещенство благодари на всички, допринесли за духовното изпълнение на поредното Богородично моление. Той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и постоянство в духовния живот.

Благодарност към епископ Поликарп за посещението в гр. Самоков и духовната околия, отправи ставрофорен иконом Михаил Колев, предстоятел на храма и архиерейски наместник на околията. Той поднесе на епископа прекрасен букет с цветя.

Верният народ с благоговение се поклони пред образа на Света Богородица - "Ширшая небес", която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се носи на всяко Богородично моление в цялата Епархия.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page