top of page

Последно съборно изпълнение на Богородичния канон в столичния храм "Св. Параскева"



На 13 август, вечерта, в столичния храм „Св. мчца Параскева“ на ул. „Раковски“ бе отслужена за пореден и последен път за тази година архиерейска вечерня с Молебния канон на Света Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозвани“, иконом Дилян Цветков, протойерей Лъчезар Попов, протойерей Христо Попов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник Тома Попов, както и йеродякон Вартоломей, и дякон Кирил Попов.

Църковните песнопения на вечернята и Молебния канон изпълниха софийски певци, ръководени от д-р Стоян Малинов и д-р Андрей Касабов като Богородичния канон бе изпълнен отново на български език. За пореден път в храма бе донесена иконата от Църногорския манастир Света Богородица „Сладко целувание“, която през всички дни на Богородичния пост съпътства съборните вечерни богослужения.

В края на богослужбата епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и благодари на всички, които през дните на Богородичния пост взеха участие в съборните богослужения.


"Тази вечер отслужихме последния Молебен канон за този пост - каза в словото си владиката. В продължение на 12 дни и вечери се събирахме на различни места в епархията, за да се помолим на Бога и Божията Майка и да изпълним онова, което духовно и благо ни нарежда богослужебният календар и типик. Извършихме тези молитвени Богородични последования във вечерните богослужения, като навсякъде ние се молехме Света Богородица да ни закриля, да ни пази, да ни вдъхновява в духовния път, да ни бъде пример и утеха. Молихме я да ни учи как да живеем, как да се спасяваме, и как да угодим на нейния син Господ Иисус Христос. Молихме се за духовното, но и за телесното наше здраве. Пожелахме си да бъдем здрави и в радост, и в телесно спокойствие, да следваме духовните пътища, да ги вървим и се наслаждаваме на благодат въз благодат от Бога. През тези дни с нас иконата на Света Богородица наречена "Сладко целувание", която ни умиляваше и разтапяше сърцата ни в тези вечери. Образ, който ни показваше благостта на Пресвета Богородица, и това че тя е разтворила своите обятия за всеки един от нас. И както прегръща и целува сладкия Иисус, така прегръща и целува всеки един от нас, като ни дава радостта и надеждата, че тя винаги с нас - и в радости, и в скърби. Дава ни уверението, че няма да ни остави и че до последно ще се стреми да ни насочва в правия път, и ще се бори за спасението на всеки един човек, особено за тези, които са тръгнали да изпълняват Христовия закон и повелия, за онези които са се посветили на нейния син. През тези дни, споделихме много и различни моменти от живота на Света Богородица, говорехме за нейното смирение, за нейната вяра, за нейната любов, надежда, говорехме за смирението, за нейната вътрешна и външна красота, за много и различни неща, които красиха нейния живот... Не само говорихме и споделяхме, но и се насърчавахме да ѝ подражаваме, да бъдем пример спасителен за тези, които са около нас и за тези, които идват след нас. Молим се и сега, и се назидаваме в тази последна вечер, Света Богородица да ни закриля и пази. Нека се ползваме от нейния благ пример, да ѝ подражаваме като се изпълваме с вяра, надежда и любов, смирение, духовна вътрешна и външна красота, и да благодарим за това че през тези дни не ни остави, а ни радваше и духовно веселеше като виждахме нейната помощ и подкрепа. Показваше ни през тези дни пътят, който води към нейния син и следвайки го ние да се утвърждаваме във взаимна любов един към друг. Даваше ни насърчение да се изграждаме като едно семейство, което се труди в подкрепа един на друг и така да изпълни Христовия закон." - каза още владиката и отново благодари на всички за проявената духовна ревност през дните на Богородичния пост. Епископът специално благодари на отец Кирил Дидов, който преведе и положи на невми Богородичния канон на български език като благопожела този канон все повече да се утвърждава и изпълнява в Софийска епархия.


Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page