top of page

Празничен водосвет за обновление на Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“



На 11 април се състоя официална церемония по освещаване на обновената сграда на Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ на ул. „Балша“ №2, в столицата. Тя започна с отслужването на празничен водосвет, който с благосовението на Наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Представителите на Софийска митрополия бяха сърдечно посрещанати от Даниела Шошова, директор на ПГ по дизайн „Елисавета Вазова“. На тържественото събитие присъстваха Мариета Георгиева, зам.-министър на Министерство на образованието и науката, д-р Ваня Кастрева, началник на РУО – София, представители на районната община, г-жа Йорданка Фандъкова, която дава името на училището, преподаватели, родители, настойници, ученици и приятели на училището.

На официалната церемония за първи път бе представен химн на училището, създаден от ученици на професионалната гимназия, както и новото официално знаме.

След като поръси със светена вода ръководството на училището и освети икона на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, епископ Поликарп се обърна към присъстващите и пожела: „Бог да ви дава здраве, радост, и да изпълните тази сграда с достойни плодове! Божието благословение да бъде върху всички вас!“

Силно развълнувана от успешното и навремено приключване на проекта за обновяване на сградния фонд, директорът г-жа Шошова направи кратка равносметка на извършено по Оперативна програма „Региони в растеж“, която е спомогнала за модернизацията на училището.

Тя изрази своята искрена благодарност към всички, които са били съпричастни към усилията, положени при изпълнението на проектното задание. Началото на обновяването на училището, в което се изучават различни видове дизайн – рекламен, графичен, интериорен и моден, е започнало на 9 август миналата година и седем месеца по-късно ремонтните дейности са завършени, като класните стаи са изцяло обновени и е изграден ансансьор.

„Здраве, мотивация и вдъхновение за изява и успехи с Божието благословение и вяра“ – пожела на присъстващите г-жа Шошова, след което и официалните лица поднесоха приветствия. Епископ Поликарп благослови учителите и поръси със светена вода обновените стаи и помещения. Владиката благослови и новосъздадения авторски модел на мъжко сако, с което училището ще се представи на престижен моден конкурс.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page