top of page

Започна поклонението пред упокоилия се Български патриарх Неофит в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"С отслужването на трисагий започна поклонението днес пред упокоилия се Български патриарх и Софийски митрополит Неофит в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави заупокойната молитва, като бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум и Старозагорски Киприан, както и Техни Преосвещенства епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, Викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Никодим, свещеници от столицата и протодяконите Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруноски. 


Днес всички православни християни могат да се поклонят и да се простят с упокоилия се предстоятел на родната ни Православна църква. В Патриаршеската катедрала свещеници от Софийска епархия ще четат през целия ден и светото Евангелие. 

В края на заупокойната молитва Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза: "Бог да прости! Бог да упокои в селенията на праведните Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. С изпълнени със скръб сърца молим Всеподателя Бога да го приеме в Своите обятия заради неговото служение на Бога и на Светата Църква в най-високата степен - патриаршеското служение", каза митрополит Йоан. 

В утрешния ден в 9:30 часа ще започне Заупокойната света литургия, а след нея ще бъде отслужено и опелото на Българския патриарх Неофит. Очаква се в утрешния ден да пристигне и Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, както и църковните делегации от Поместните православни църкви. След Заупокойната света литургия Вселенският патриарх Вартоломей ще възглави и опелото на упокоилия се Български патриарх Неофит.


Автор: Българска патриаршия

Comments


bottom of page