top of page

Храмов празник на църквата "Св. Екатерина" в столичния кв. „Орландовци“



На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. В столичния квартал „Орландовци“ се намира единственият софийски храм, посветен на св. Екатерина. Той се намира в непосредствена близост до храм „Св. Петка“ и е построен върху основите на стар параклис през 2011 г., като е осветен с пълния чин на освещаването.


В празничния ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в тържествуващия храм бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом проф. д-р Михай Химчински, декан на Богословския факултет на университета в Алба Юлия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом гл. ас. д-р Оливиу Ботой, преподавател по Нравствено богословие в Богословския факултет на университета в Алба Юлия, иконом Петър Христов, председател на храма, протойерей Йордан Божилов, свещеник Николай Пенев, архидякон Ръзван Брудиу, преподавател по Православна мисиология в университета в Алба Юлия, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

За благолепието на богослужбата допринесоха песнопенията в източно-православната традиция, изпълнени от певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. Множество жители на квартала се стекоха да поднесат своята почит към св. Екатерина. Празникът бе уважен от кмета на район „Сердика“ г-н Момчил Даскалов и от началника на отдел „Образование, култура, социални дейности и спорт“ г-жа Райна Сотирова.

Богослужението отчасти бе изпълнено на български и румънски език, а Господната молитва „Отче наш“ прозвуча последователно и на двата езика. В края на литургията епископ Поликарп се обърна към присъстващите с празнично слово, в което припомни житието на св. Екатерина и отбеляза, че това е единственият храм в София, посветен на Божията невеста, а ние трябва да се стараем с вярата и дръзновението на св. Екатерина да изпълняваме Божиите наредби в живота си. 


“Отново сме в храма на светата великомъченица Екатерина. Отново отбелязваме с радост нейната памет, прославяме Бога, че ни дал такава молитвена застъпница, която винаги като отправим молитви към нея, заради нейното дръзновение Бог изпълнява всяко прошение и молба. Днес се молим света Екатерина да се застъпва за всеки един от нас, за нашата родина, за целия свят. Просим да се изпълни света с мир, човеколюбие, благост, кротост, с истинска вяра, надежда и любов.

Молейки се, ние се задължаваме да даваме и от нас. Ползвайки се от личния пример на светата великомъченица Екатерина, нека се изпълним със силна вяра, такава която грееше и туптеше в сърцето ѝ – вяра безстрашна, силна, която я направи да блесне като светило над езическия свят, и да узари с тази благодатна светлина човеците, които оставяйки суетните идоли, прегръщаха вярата. Такава вяра, такава изповед да имаме и ние, а така също и съкровената надежда, която изпълваше живота и мъченичеството на света Екатерина. Надежда, че ще бъде с Бога, че ще бъде Негова невеста, че ще бъде не само наследница, но и населница на Царството Небесно. Нека се изпълним с любовта, която грееше и узаряваше сърцето на светата великомъченица и която я направи да обича не само Бога, не само онези които изповядват същата вяра, но любов която да бъде и към враговете. Нека Бог да ни дари с време, години, дълголетие, за да се изпълним с тези добродетели, да живеем с тях, да ги проповядваме, и да бъдем добър пример за изпълнение на Неговите заповеди, като се окичим и украсим с вярата, надеждата и любовта.” – каза в словото си владиката.

Той представи на църковното изпълнение гостите от съседна Румъния, поздрави храмовото духовенство, певците и енориашите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и като отправи благопожелания, преподаде първосветителския патриаршески благослов.

От името на църковното настоятелство иконом Петър Христов поздрави владиката, и в знак на благодарност му поднесе кошница с дарове. След св. Литургия в храма, по традиция в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет и бе раздадено благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.


Текст и снимки: Весела Игнатова 

bottom of page