top of page

Архиерейска света Литургия в Сапаревобанския манастир „Св. архидякон Стефан“



На 2 август Православната църква ни припомня историческото събитие по пренасянето на светите мощи на свети първомъченик и архидякон Стефан от Йерусалим в Константинопол. Събитие, което се е случило около 415-428 г.

На територията на Софийска епархия в Дупнишка духовна околия се намира единственият в страната манастир, посветен на св. първомъченик и архидякон Стефан.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в светата обител на 2 август беше отслужена архиерейска света Литургия.

Празничното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Серафим, игумен на светата обител, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Айдаров, протойерей Архангел Ваклин, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Димитър Филибев, свещеник Георги Гелов и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от свещенослужители от Дупнишка духовна околия – свещеник Добри Добрев и свещеник Петър Очков.

Освен отбелязването на летния храмов празник на манастира, повод за архиерейското посещение беше и извършването на обновление на храма, след основен ремонт и направата на външен дренаж на църквата.

Летният празник на манастира беше уважен от дарители на обителта и многобройно множество верен народ.

Преди края на тържествената света Литургия беше отслужен празничен водосвет, като вярващите бяха поръсени за здраве и благословение.

След тържественото богослужение епископ Поликарп приветства всички присъстващи на богослужението. Той отправи благослов към всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пребъдват под покрова на св. Стефан и ползвайки се от неговия личен пример да бъдат достойни и предани Божи чеда и православни християни. Епископът припомни основни моменти от живота и мъченичеството на св. Стефан и призова присъстващите да го имат за пример в своя духовен живот.

От името на всички дошли да почетат светия първомъченик и архидякон Стефан, поздрав към епископа поднесе архимандрит Серафим, игумен на сапаревобанския манастир. Той благодари чрез епископа на Негово Светейшество патриарх Неофит за молитвите и благословението за манастира, както и на честните поклонници. О. Серафим поднесе кошница с плодове на епископа, в знак на уважение и признателност.

По традиция бяха осветени различни приношения, както и постен курбан, като вярващите седнаха като едно семейство на приятна софра.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page