top of page

В столичния храм "Въведение Богородично" беше отслужена Архиерейска света ЛитургияНа 20 ноември в столичния храм "Въведение Богородично", в кв. "Дружба", беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Владимир Гълъбов и йеродякон Вартоломей.

Поводът за архиерейското посещение и служение бе във връзка с предстоящия храмов празник на църквата.

Преди богослужението епископ Поликарп бе посрещнат в храма от ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма, както и от неговите събратя - протойерей Владимир Дойчев и свещеник Йоан Кръстителски.

Църковните песнопения на утренята и светата Литургия изпълниха църковните певци от хор "Св. Наум Охридски", дирижирани от д-р Андрей Касабов.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за предстоящия празник Въведение Богородично и за неделното евангелско четиво.

Епископ Поликарп подтикна вярващите да се стремят да се изграждат като истинско сплотено семейство в църквата, както и в живота. Да бъдат изпълнени с любов, състрадание, снизходителност, човечност и братолюбие. Епископът насочи вниманието на църковното изпълнение да трупат духовно богатство на небето, утвърждавайки се като достоен пример за света.

Негово Преосвещенство поздрави, предстоятеля на храма отец Христо, духовниците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радостен празник и светли дни.

От името на всички присъстващи поздрав към епископа поднесе ставрофорен иконом Христо Пудин, който изрази особена благодарност към Негово Светейшество за грижите към енорията и за благословението храмовият празник на църквата да бъде отбелязан с архиерейско богослужение.

Отец Христо поднесе на епископ Поликарп прекрасен букет с цветя и трите тома от требника на митрополит Петър Могила.

Празникът в столичния храм завърши с раздаване на нафора от епископа, както и с братска обща почерпка.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

bottom of page