top of page

Международна конференция „Богословие-Църква-Общество в диалог“ в Богословския факултет в София



На 23 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита Международна конференция на тема „Богословие-Църква-Общество в диалог“. Тя е посветена на 100-годишнината на Богословския факултет, която той чества през 2023 г. и е една от основните събития, които бележат юбилея.В престижната богословска конференция участват професори, научни работници и църковни изследователи от цял свят. В рамките на два дни те ще представят своите доклади, с изследвания по различни въпроси, касаещи християнските ценности в съвременния свят, човек и общество, акцентувайки на междурелигиозния диалог като необходим инструмент в нашето време.


Преди откриването на конференцията в обновения академичен параклис бе отслужен молебен за здраве и преуспяване на студентите, преподавателите и гостите на Богословския факултет, с който се откриха Свети Климентовите дни. Чинопоследованието бе отслужено от гл. ас. д-р Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на академичния параклис и преподавател в катедра „Историческо богословие“.Първата сесия бе открита с приветствие на Декана на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов. Последва поздравление от кардинал Кох, Префект на Отдела за насърчаване на християнското единство, произнесено от Негово Високопреподобие Яромир Здрапа и др. обществени организации.

На тържественото откриване присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, столични свещеници, много богослови и църковни изследователи от различни висши църковни школи, всички преподаватели в Богословския факултет на СУ, деканът на Богословския факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Магдалена Лекуступ и зам.деканът доц. д-р Мариян Стоядинов, докторанти и студенти.

Проф. д-р Тобиас Никлас, проф. д-р Константинос Николакопулос от Университета Лудвиг-Максимилиан, Мюнхен, проф. д-р Илиас Евангелу от Солунския Аристотелов университет, доц. д-р Виктор Недески от Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“, проф. д-р Симеон Пасхалидис от Патриаршеския патристичен институт в Солун, о. проф. д-р Космин Прикоп от Букурещкия университет, о. проф. д-р Германо Мараниот Понтификалния университет „Грегориана“ са само част от имената, които ще вземат участие в юбилейната конференция.Международната научна сесия ще бъде закрита в утрешния ден, 24 ноември, в който ще започнат богослужебните тържества в прослава на св. Климент Охридски – патрон на Софийския университет и небесен покровител на духовната ни Алма матер.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page