top of page

Храмов празник отбеляза манастирът “Св. Три Светители” в столичния кв. “Орландовци”



На 30 януари в Орландовския манастир “Св. Три Светители”, край София, бе отслужена архиерейска света Литургия по повод храмовия празник на обителта. Празникът на св. Три Светители – св. Василий Кесарийски (†379 г.), св. Григорий Назиански (†390 г.) и св. Йоан Златоуст (†407 г.) християнската традиция е утвърдила да се чества и като официален празник на висшите православни богословски школи. Тримата св. Богослови имат изключителен принос за историята на Църквата и църковното богословие. Техните безценни трудове, изразяващи с точност учението на Църквата, са и до днес неделима част от православния духовно-просветен живот.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Петър Христов, изпълняващ длъжността игумен на Орландовския манастир, протойерей Йордан Божилов, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха клиросни певци, ръководени от д-р Светослав Цеков. Молитвено участие в богослужението взеха енорияши и вярващи от цяла София. По време на богослужбата бе постриган за четец, четиринадесетгодишния Петър, син на иконом Петър Христов, на когото владиката благопожела да следва пътя на баща си. След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за живота на светите Трима светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Той отбеляза, че през месец януари се отбелязва по отделно тяхната памет, на за да няма разделение по Божие внушение през 12 век се установява общ празник. “И тримата са литургисти, богослови, писатели, блестящи оратори и проповедници. И тримата в свое време са се доказади достойни и велики, проповедници на единството, сплотеността, мира и са проповядвали не разделение, а единение, братолюбие и любов. Тяхното слово бе за стремежа не към някаква личност, а към Богочовекът Господ Иисус Христос. Това са правили те, търсили са да открият Бога, да запознаят човеците с Него, а те да Го познаят и прегърнат в своя живот.” – каза в словото си владиката и пожела да имаме духовни стремежи и цели в нашия живот, които да търсим и следваме.

Епископ Поликарп поздрави вярващите изпълнили храма и пожела да обичаме Бога, да следваме светостта като имаме здраве, радост и мир. Думи на благодарност към епископа поднесе отец Петър Христов, който му поднесе и кошница с продукти за телесна подкрепа.

Епископът лично раздаде нафората и поздрави църковното изпълнение с празника. Всички присъстващи бяха нагостени с вкусно благословено ястие, приготвено от благочестивите християни от енорията при храм „Св. Петка“ в Орландовци.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page