top of page

Духовна придобивка и архиерейска вечерня в храм „Св. София“ по повод празника на св. Климент Римски



На 25 ноември Православната църква, заедно с паметта на св. Климент Охридски чества и св. Климент, папа Римски, един от 70-те апостоли и пръв епископ на Сердика (I век). По този повод, на 24 ноември, в навечерието на празника, в столичния древен храм "Св. София", където от 2020 година се покоят мощи на римския духовник, бе отслужена тържествена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятелят на храма протойерей Лъчезар Попов, заедно с храмовото духовенство, гости-свещеници и трима дякони: протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от хор "Св. Наум Охридски", с диригент д-р Андрей Касабов. В края на вечерната за здраве и благословение на християните, събрали се в студената ноемврийска вечер, бе отслужен чинът на петохлебието. С пастирско слово към църковното събрание в края на вечернята се обърна епископ Поликарп:

„В радостта сме на празника Въведение Богородично, но утре ще честваме и св. Климент папа Римски, частица от чиито свети мощи се покоят в нашия древен столичен храм... Базиликата „Света София“ е свидетел на многобройни исторически превратности. Тя свидетелства за силата на вярата в Бога и през вековете е била духовен пристан за мнозина.

В този храм, тази вечер ни е събрала една истинска духовна радост. Както родителите на малката Мария я въвели в храма, така и ние днес въвеждаме в тази древна базилика една икона на Божията Майка “Умиление“, която има голяма духовна стойност. Тя е образ, който беше отнет от българите във Велики Преслав в края на Х век от византийския император. Това е икона, която беше гордост и утеха на българския владетел и на всички, които бяха приели в сърцата си православната вяра. Образ, който пазеше българския дух и с отнемането ѝ се целеше да бъде сразен този дух, да бъде отнета благодатта и благослова на Св. Богородица.

Иконата е отнесена в Константинопол и е останало само свидетелството, че именно този образ е благославял българския народ и е бил духовната му утеха. Радваме се, че Бог внуши на благочестиви ктитори и дарители да направят копие на тази икона и донасяйки я днес, в София, се надяваме тя да върне благодатта върху нашия народ и целия християнски свят. Иконата е изписана от светогорски монаси с много молитви и усърден труд. Този образ ще остане за вечни времена в храма и всеки, които има потребност, да може да се моли и да получава потребното за спасение и вечен живот“ – каза в словото си владиката и отправи благодарности и благопожелания на ктиторите като им пожела: спасение, покров и благословение от Божията Майка.

Епископ Поликарп прочете специална молитва пред образа на Света Богододица "Умиление" за духовно въздигане, за благословение и духовно утвърждаване на всички присъстващи, които коленопреклонно се помолиха заедно с него. Той оповести, че в църквата ще започне да се чете всяка седмица акатист към Св. Богородица и като поздрави верния народ, преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page