top of page

Aрхиерейска св. Литургия и свещеническо ръкоположение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"



В неделния ден на 29 ноември, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" бе отслужена Архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, ставр. ик. Николай Георгиев, председател на храма, ик. Николай Цурев, свещеник Петър Славов и петима дякона, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

След изпълнението на песнопението "Светий Боже", и прочитането на евангелското четиво, еп. Поликарп се обърна към църковното изпълнение с вдъхновено и поучително слово върху неделното евангелско четиво.

С благословението на Българския патриарх Неофит по време на литургията бе ръкоположен за свещеническо служение дякон Борис Борисов.

Преди ръкоположението владиката пастирски го настави, че това духовно служение на Бога и човеците, и е съпътствано с много трудности и отговорности, но и с много благодат. Епископът го благослови да сее словото Божие в сърцата на човеците, да се усили духовната му мощ и с вяра, надежда и любов да проповядва и води поверените му души по пътя на спасението. Негово Преосвещенство му пожела да бъде пример и с духовни сили, мъдрост и страх Божи да бъде истински, достоен свещенослужител, преизпълнен с Божията благодат.

Новоръкоположеният свещеник Борис Антонов Борисов е роден на 21 септември 1988 г. в гр. София. Основно образование получава в 122 ОУ "Николай Лилиев", а средно придобива в 35 СОУ "Добри Войников". Продължава образованието си в СУ "Св. Климент Охридски". Завършва специалност "Психология", след което придобива и втора бакалавърска степен в специалност "Музикална педагогика". Работил е като учител в "Първо национално прогресивно училище", гр. София. През 2019 г. завършва двугодишният паралелен курс на Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и записва магистратура в Богословския факултет на Софийския университет. На 21 ноември 2019 г. е ръкоположен за дякон в столичния храм "Св. Кирил и Методий" от Белоградчишки еп. Поликарп.

В края на литургията владиката поздрави отец-предстоятеля, приветства богомолците и преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх Неофит като призова в дните на Рождественския пост да възрастваме във вярата, надеждата и любовта.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page