top of page

В столичния храм „Света Неделя“ беше тържествено изпълнено Опелото на Господ Иисус ХристосНа 22 април – Велики петък, в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествено бе отслужено последованието на Опело Христово.

Утренята и последованието на Опело Христово бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, протойерей Георги Яковидис, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

Богослужението на Велики петък вечерта, с Опело Христово, беше уважено от Негово Величество Българския цар Симеон Втори.

Негово Величество взе участие в богослужението не само с присъствие, но и с участие, като пя заедно с духовенството и народа стиховете на Опелото на Господ Иисус Христос.

На службата присъстваха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и г-н Ивайло Шалафов и г-н Явор Кирилов, придружаващи Негово Величество цар Симеон Втори.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от клиросни певци и мъжкия хор при катедралния храм, с диригент протопсалт Мирослав Попсавов.

В края на утренята, след Опелото, беше направена около храма и определената лития, след което светата Плащаница беше внесена в светия Олтар и положена на светия Престол.

Непосредствено след чина на Опелото Христово епископ Поликарп произнесе проповед и говори за молитвеното последование на Опелото, което разкрива пред всички тъга и радост; унижение и величие; човека и Бога, смъртта и Възкресението. Епископ Поликарп призова присъстващите да бъдат истински човеци и да се стремят към духовно извисяване.

Храмът беше препълнен с вярващ народ, който беше дошъл да участва в молението и да се благослови за достоен духовен живот.


Снимки: Бехнам СетайешCommentaires


bottom of page