top of page

Акатистова събота в столичния храм „Рождество Богородично“



На 9 април – Акатистова събота и ден за почит на иконата на Света Богородица „Златна Ябълка“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“, беше отслужена Златоустова света Литургия.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Спас Рангелов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от църковните певци Грисен Чакъри и Кирил Кирилов, а на светата Литургия от църковния смесен хор при храма, ръководен от д-р Росица Николова.

В края на богослужението епископ Поликарп по традиция благослови пет кошници с ябълки, които бяха раздадени на верните.

След това той се обърна с пастирско слово към духовенството и верния народ, в което говори за отбелязвания празник, като подчерта, че Света Богородица насърчава православните християни към смирение, радост и придобиване на мир в сърцето – така нужни добродетели, за да се изградим и бъдем достойни пред Нейния Син Господ Иисус Христос.

Епископ Поликарп поздрави с празника предстоятеля на храма и му благодари за организирането на празника и неуморните грижи, които полага за благолепието на храма и духовното въздигане на енорията.

От своя страна отец Илиян благодари на епископ Поликарп за духовната грижа и изказа думи на благодарност и признателност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за това, че не забравя енорията а винаги подпомага нейния благодатен живот.

Отец Илиян поднесе пъстър букет с цветя на епископа в знак на благодарност и признателност.

Епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави присъстващите на тържественото богослужение.





Снимки: Бехнам Сетайеш

bottom of page