top of page

Кюстендилското с. Скриняно се сдоби с нов храм

Актуализирано: 27.04.2023 г.



На 22 април - Светла събота, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено беше осветен новоизграденият храм в кюстендилското село Скриняно. Храмът е посветен на Успение Богородично.

Чинът на пълното освещаване на новата църква извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, иконом Светослав Григоров, свещеник Тодор Точев, предстоятел на храма и енорийски свещеник на селото, свещеник Георги Тасков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Даниел Сираков.

Църковния клир беше отлично оглавен от столични клиросни певци, ръководени от г-н д-р Андрей Касабов и г-н д-р Светослав Цеков.

При освещаването на храма в Светия Престол бяха вградени мощи на светите Баташки новомъченици.

След освещаването на храма и светата Литургия, епископ Поликарп офикира отец Тодор за протойерей, като му пожела достойно и благодатно служение.

В края на тържественото Пасхално богослужение и освещаването на новия храм Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за празника Възкресение Христово - Пасха, за мира и радостта, както и за Христовата любов. Той подтикна присъстващите да обичат Бога и да са стараят да бъдат изрядни православни християни, и придобили храм, да бъдат винаги в него на молитва и обединени всички заедно, като едно голямо семейство, да участват само в добри и полезни инициативи, служейки на всички за пример.

Той благодари на дарителите, строителите и благоукрасителите на храма, както и на всеки подпомогнали това свещено дело, кой с каквото може, и пожела Бог на всички да въздаде хилядократно.

Епископът поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вярващите и поднесе икона с образа на Света Богородица за спомен и благословение на храма от Архипастиря на Софийска епархия.

Празникът в с. Скриняно беше уважена от г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Андонов, предстоятел на общински съвет Кюстендил, кмета на селото, както и от десетки православни християни, жители и гости на китното кюстендилско село, дошли да споделят радостта на историческото тържество.

За всички уважили празника беше приготвен и раздадена курбан.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page