top of page

Прием в кметството на Община Перник по случай празника на града



С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, на 30 юни, деня на Възвръщането на честните мощи на св. Йоан Рилски Чудотворец, покровител на град Перник, бе даден прием в пернишкото кметство.

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров посрещна в уютния си кабинет Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на храм „Св. Йоан Рилски“ – гр. Перник , свещеник Марио Михов, както и бизнесмена благодетел на град Перник Марио Агонцев.

Още в началото на срещата г-н Владимиров връчи на Негово Преосвещенство епископ Поликарп прекрасни дарове – дървена пластика с герба на град Перник и копие на единствения останал сребърен печат на св. цар Петър. Владиката също обдари кмета на град Перник – с издание на Новия завет, пожелавайки му то да му бъде за подкрепа в трудните моменти, които предполага управленският пост, както и икони на Господ Иисус Христос и на Св. Богородица с Младенеца.

Владиката не пропусна да даде израз на специалното отношение към Община Перник, като отбеляза духовния напредък, който е постигнал градът, и поздрави кмета за празника от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Викарият разказа интересни моменти от житието на св. Йоан Рилски и от пренасянето на честните му мощи. Обсъдено бе как да се направи така, че 1 юли да замени придобилия гражданственост като празник на града 19 октомври. Епископ Поликарп в тази връзка даде предложението да бъдат проведени курсове за пернишките деца под формата СИП-ове в училище, в които да бъде разказано повече за живота на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Така „… младото поколение ще разбере тези народно-църковни моменти, защото много често се получава така децата да възпитават родителите си“.

Не бе подминато като проблем и влиянието на пандемията върху ограничаването на връзката на Митрополията с училищата. Породи се и интересна дискусия около проблемите в отношенията кмет – граждани, както и около някои наболели въпроси, свързани с развитието и благоустрояването на града.


Текст и снимки: Константин Обретенов


bottom of page