top of page

Празникът Произхождение на светия Кръст Господен в София



На 1 август започва Богородичният пост. В този ден отбелязваме Произхождение на светия Кръст и честваме паметта на светите мъченици 7 братя Макавеи, света Соломония и свети Елеазар.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Въздвижение на светия Кръст Господен“ в кв.„Лозенец“ бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в богослужението взеха участие: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм "Преображение Господне", ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство на "Света Неделя", иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма, иконом Валентин Тупаров, предстоятел на храм "Възнесение Христово", свещеник Лука Младенов и дяконите: митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от храмовите певци, а литургийните – от камерен смесен хор, с диригент Мария Димитрова. Според църковното установление в края на утренята тържествено бе изнесен от св. олтар напрестолно Разпятие с частица от светия Кръст Господен, което бе поставено на специално подготвен аналой, богато украсен със свежи цветя.

По установена традиция бе извършено и водоосвещение за здраве и благословение на присъстващите и за духовна подкрепа в настъпилия Богородичен пост. Продължителното богослужение завърши с пастирско слово за Честния и Животворящ Кръст Господен, произнесено от Белоградчишкия епископ Поликарп. Той разказа историята на празника, която е свързана с християните в Константинопол през IX век. Те за да се предпазят от болести, епидемии, горещина и безводие, изнасяли със силна вяра и упование в Бога Светия Кръст Господен, който се съхранявал в императорския дворец.

„Събираме се в Божия храм, за да се поклоним на светия Кръст Господен и да се спомним за една благочестива традиция, която сме наследили от Константинопол, от Византийската църква. На днешния ден, когато е началото на Богородичния пост, е имало много болести и в нейните предели са се молили ли на Бог чрез изнасянето на Честния Кръст, който се намирал в императорския двор – да ги избави от всякакви злощастия. Верни на тази традиция и ние се събираме в Божия дом, изнасяме Честния Кръст и се молим Бог да ни опази и закриля в живота ни. Всичко, което Църквата е установила, е за нашата духовна полза. Според нашите сили и възможности да живеем миролюбиво и боголюбиво. Да живеем в разбирателство, любов и единство. Духовно да се въздигаме, като изоставим онова, което ни пречи да вървим към личностно очистване.“ – каза в словото си още епископът и благопожела да имаме лек, спасителен и благодатен пост в чест на Божията майка.

Той поздрави духовенството, певците за тяхното изпълнение, настоятелите на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и като преподаде патриаршеското благословение на всички, пожела още веднъж здраве, радост и мир. В отговор иконом Любомир Стоянов благодари за благодатната служба на Светейшия патриарх чрез викарния епископ, като му поднесе красив букет от цветя.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Пламен Михайлов

bottom of page