top of page

В Самоковския манастир тържествено бе отбелязана Неделята на преподобна Мария Египетска



На 18 април, в петата неделя на Великия пост, посветена на св. преподобна Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ бе отслужена Архиерейска Василиева света Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно, в съслужение взеха участие протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, протойерей Георги Николов, протойерей Костадин Тренев, свещеник Емилиан Дамянов и дякон Любомир Тасев.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от църковни певци от София, ръководени от Светослав Цеков.

По време на литургията за дяконско служение бе ръкоположен благоговейният мъж Любомир Славчев от София, който ще се присъедини към свещениците от Самоковска духовна околия.

След светата литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите християни с живота на св. преподобна Мария Египетска и изтъкна причината, поради която, нейната памет се почита в петата неделя на Великия пост.

Епископ Поликарп представи на църковното изпълнение малка сребърна капсула, в която има частичка от Честния Христов Кръст. Тя е дарена на патриарх Неофит от упокоилата се монахиня Херувима със заръка след смъртта й да бъде поставена на св. Престол в съборния манастирски храм.

"Нека тази частичка да бъде за благословение на всички поклонници в обителта и на всички християни в този град!" - каза владиката и постави мощехранителницата на св. Престол.

Софийският викарий благодари на всички, събрали се в манастирския храм за обща молитва, поздрави сестринството, свещенството, певците и вярващия народ, който бе преизпълнил храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и преуспяване във всичко, добро и полезно, както и достойно посрещане на Христовото Възкресение.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе игумения Максима, която подари на владиката голям букет свежи цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page