top of page

Българският патриарх Неофит прие Н. Пр. Мухамад Мухамад, посланик на Сирия у насСветейшият Български патриарх Неофит прие днес на официална среща Н. Пр. посланика на Сирия у нас Мухамад Мухамад. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а на нея участие взеха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и г-н Теодор Атанасов, началник кабинет на Българския патриарх.

Негово Превъзходителство изказа благодарността си за срещата с предстоятеля на Българската православна църква и го поздрави, както за настъпването на Великия пост, така и за предстоящото честване на Възкресение Христово. Посланик Мухамад сподели на Светейшия патриарх за сложната ситуация в Сирия.

По думите му Антиохийският патриарх Йоан X работи усилено за мира и единството в страната. Той допълни, че християнските традиции в Сирия са още от първи век, като там започва своята проповед св. ап. Павел. Посланик Мухамад каза още, че сирийското правителство прави всичко възможно да съхрани езика, на който е говорил Христос - арамейския. Древният език се преподава в училищата и университетите, а местните жители са насърчени да го употребяват, за да може да бъде съхранен и запазен.

Посланик Мухамад Мухамад отправи и призив към Негово Светейшество патриарх Неофит да се моли за сирийския народ, защото от десетилетие народът му изживява тежки изпитания.

Светейшият патриарх Неофит пожела на Н. Пр. Мухамад Мухамад здраве, сили и успешна работа и през тази година, като посланик на Сирия у нас.


Текст и снимки: Ангел Карадаков - https://bg-patriarshia.bg


Comments


bottom of page