top of page

Обновление на храм „Успение Богородично“ в с. Бусманци



На 4 юни с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Успение Богородично“, в с. Бусманци беше отслужена Архиерейска света Литургия и извършено обновление на енорийския храм, след като му направен основен ремонт.

Светата Литургия и обновлението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храма, свещеник Тома Попов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Герасим Йорданов.

Молитвено участие в тържественото богослужение взеха г-н Калоян Стойнов, кмет на Бусманци, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и множество верни православни християни от селото и гости.

Клиросното пение беше изпълнено от столични църковни клиросни певци, ръководени от г-н Светослав Цеков.

Преди началото на светата Литургия епископ Поликарп извърши обновлението на новоремонтирания храм.

След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп офикира иконом Емилиян Костадинов за ставрофорен иконом. Епископът изтъкна множеството заслуги на отец Емилиян: храмостроителство, поддържане на храмовете, облагородяване на прихрамовите пространства, социалната дейност, която развива, неуморните трудове, които полага в духовна грижа за поверените му вярващи, въздигането на вярващите като достойни чеда на Бога, братско и за пример общуване със своите събратя. Той спомена, че офикирането не бива да му е за гордост и надменност, а за смирение и полагане на още по-големи сили за изрядно и благодатно служение на Бога, верния народ и бъдещите поколения.

В края на Литургията епископът произнесе проповед, в която говори за изминалия празник Възнесение Господне и предстоящия празник Петдесетница и призова вярващите да въздигнат сърцата си към Бога и направят от тях жилище на Твореца и обиталище на Светия Дух.

Той благодари на отец Емилиян за организирането на прекрасния празник по обновлението на храма, на свещенството, което взе участие в богослужението, на ктиторите и всички дарители, допринесли за великолепието на църквата, на църковните певци за прекрасното пение и на всички верни дошли да вземат участие в това историческо събитие за селото, енорията и населеното място. Епископ Поликарп благодари за топлото посрещане и радостта, с която беше приветстван преди самото богослужение.

Поздрав и благодарност бяха отправени и към кмета на населеното място г-н Стойнов.

Негово Преосвещенство поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела, по молитвите на Света Богородица, Бог да ги благослови и изпълни дните им със здраве, радост и мир.

Благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за подкрепата, благословението и всегдашната подкрепа отправи ставрофорен иконом Емилиян Костадинов. Той благодари и на епископ Поликарп за посещението в енорията и за обновлението на храма, както и на г-н Младенов, секретар на Софийска митрополия за подкрепата и помощта при реализирането на хубавите и градивни инициативи на енорията при с. Бусманци.

Празникът в с. Бусманци завърши с общ празничен обяд.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page