top of page

Архиерейска вечерня в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. Красно село
На 11 май Православната църква почита паметта на светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

По този повод, в навечерието на празника, на 10 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. Красно село, беше отслужена тържествена вечерня с чина на петохлебието.

Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Стефан Стайков, предстоятел на тържествуващия храм, ставрофорен иконом Васил Радков, протойерей Пламен Ангелов, протойерей Радко Радков, свещеник Васил Асенов и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение оглавиха църковните псалти Методи Стоилов и Грисен Чакъри.

По време на празничната вечерня беше отслужен за здраве и благословение на присъстващите вярващи и енорията чинът на петохлебието.

След вечерното богослужение в чест на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за живота и достойното служение на двамата български просветители и учители народни.

Той призова вярващите да се изпълнят с тяхната вяра, всеотдайност в следването подир Христа, с тяхното постоянство, мъжество и най-вече любов.

Думи на благодарност към Архиерея за посещението в храма и енорията отправи ставрофорен иконом Стефан Стайков. Той поднесе на епископ Поликарп пъстър букет с цветя в знак на почит, уважение и признателност.

На свой ред Преосвещеният Белоградчишки епископ Поликарп поздрави църковното изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела лек и благодатен празник.

Епископ Поликарп лично раздаде петохлебието и поздрави с празника всеки присъствал на богослужението.


Снимки: йеродякон Поликарп

Comentarios


bottom of page