top of page

С архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът на св. Йоан Рилски в Перник



С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, на 1 юли, празника Възвръщане честните мощи на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилския манастир, бе отслужена архиерейска света Литургия в тържествуващия едноименен храм в град Перник. По повод на това, че светията е небесен покровител именно на Перник, след службата по центъра на града бе проводено литийно шествие и бе извършен водосвет пред паметника на светията. Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. В съслужение с него встъпиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, йеромонах Захарий, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирската духовна околия, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Борис Котев, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в с. Мещица, свещеник Благой Алексов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в гр. Перник, свещеник Михаил Калинчев, предстоятел на храм „Св. вмчк Георги“ в с. Долни Лозен, свещеник Борислав Георгиев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп.

За богослужебните песнопения се погрижиха църковни певци от град Перник, водени от архимандрит Никанор.

В края на литургията епископ Поликарп поздрави за празника духовенството, певците и богомолния народ от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като се обърна към тях и към присъстващия на службата заместник-кмет на града Стефан Кръстев с благолепно слово, в което направи обстойно сравнение между трите празника, посветени на преп. Йоан Рилски Чудотворец – „… просветнал достойно като светило на небето, за да бъде небесен покровител на целия български народ и да бъде достоен пример за всяка една Христолюбива душа – как да живее, как да възраства пред Бога и да трупа добродетели по своя житейски път“. Владиката наблегна върху благословението, което св. Йоан Рилски е донесъл по тази земи чрез пребиваването си тук, и върху необходимостта да предадем напред в поколенията оставения от него завет: „… да страним от суеверията, да бягаме от езичеството и да отдадем сърцето си на истинния Бог, за да пребъдва нашата родина в благочестина, мир, единство, разбирателство и любов!“.

Малко по-късно всички присъстващи заедно се отправиха на тържествена лития с мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец, която достигна до паметника на светията в центъра на града. Там бе отслужен водосвет за здраве и благословение. Събитието бе отразено от множество медии, сред които БТА, телевизия „Кракра“ и радио „Благоевград“. Епископ Поликарп се обърна към насъбралото се множество и им препрати благослова на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, като изрази и своята признателност към всички, почели празника. Владиката отправи специални благодарности към архимандрит Никанор, протойерей Людмил Иванов и към Марио Агонцев – бизнесмен, който „… от край време се грижи за духовното израстване на жителите на Перник“. Накрая завърши с духовната препоръка: „… да вървим по стъпките на св. Йоан Рилски, да следваме неговия пример и да крепнем във вяра, надежда и любов“.


Текст и снимки: Константин Обретенов


bottom of page