top of page

В двора на храм „Възнесение Господне“ в с. Локорско беше осветен огромен кръст



На 27 април – Светла сряда, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в с. Локорско, община Нови Искър, беше извършено освещаването на кръст, издигнат в двора на храм „Възнесение Господне“.

Кръстът е издигнат с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и е направен по идея на г-н Венцислав Стефанов, както с дарения лично от него, така и с дарения на негови съмишленици и приятели.

Кръстът, който е масивен и е изцяло от желязо, в основата на който е изписана молитвата „Отче наш“, беше тържествено осветен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Цветан Миланов, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Локорско, протойерей Георги Младенов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

След водоосвещението и благославянето на Кръста, Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний произнесе слово, в което говори за силата на кръста, неговата благодатна закрила и подкрепа за всеки вярващ, както и радостта, която трябва да грее в сърцата на всички, които го носят на своите гърди.

Митрополит Антоний благодари на дарителите за изграждането на кръста и се помоли Бог да ги благослови и въздава за вярата, добротата и духовната грижа, която проявяват за въздигането на Православния дух и вяра в сърцата на българите.

Събитието беше уважено от г-жа Даниела Райчева, кмет на район „Нови Искър“, кмета на с. Локорско, общественици, дарители, бизнесмени и голям брой жители от китното софийско село Локорско.

За всички присъствали на освещаването на кръста беше приготвена богата почерпка и обща софра, на която хората изразяваха своята радост от благородното дело и споделяха идеи за нови инициативи, с които да се облагороди духовно мястото и да служи за духовен пристан на хората от селото и посетителите.

На всички присъстващи беше раздадена по една иконичка със сцената на Възкресение Христово, за спомен и благословение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page