top of page

Второ Възкресение в столичния катедрален храм „Света Неделя“



На 24 април – Възкресение Христово - Пасха, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествено бе отслужена Пасхална вечерня.

Великденската вечерня за Второ Възкресение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В Пасхалното моление взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх Кирил и София, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх в София, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, протойерей Георги Яковидис, протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев, дякон Димитър Кутлев, дякон Красимир Пеков, дякон Евтимий Куков, дякон Йоан Кръстителски и дякон Йоан Йотов.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от мъжкия хор при катедралния храм с диригент протопсалт Мирослав Попсавов.

По време на Пасхалната беше изпят велик прокимен и прочетено определеното евангелско четиво на различни езици. Евангелският текст беше прочетен на църковно славянски, гръцки, латински, еврейски, руски, румънски, английски, френски, немски, персийски, турски и български.

След това, епископ Поликарп огласи специално обръщение към вярващите и целия български народ, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

В обръщението Негово Светейшество патриарх Неофит назидава: „Светлата пасхална нощ отново ни събира, за да посрещнем с ликуване нечуваната вест за Спасовата победа над смъртта и радостно да се поздравим с най-християнския от всички поздрави:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

В тази тайнствена нощ, която е по-светла и от най-светлия ден, стоим удивени, заедно с жените-мироносици, пред празния Господен гроб, чуваме нечуваното ангелско благовестие за Възкресението на Господа и бързаме, също като тях, да зарадваме всички, защото, ето, „… няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал“ (Мат. 28:6).

Истината за Христовото Възкресение представлява цялото съдържание и е целият смисъл на християнската вяра. Тази истина е и единственото действително основание на светлата ни християнска надежда. Без събитието на Възкресението човекът и светът биха съществували все още в безпросветен мрак и съкрушителна безнадеждност – подвластни на смъртта и на онзи, който „… беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина“ (Евр. 8:44).

„Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък“, защото „… в Христа всички ще оживеят“ (1 Кор. 15:20-22). „Възкръсна Христос – възвестява радостно и светият наш отец Йоан Златоуст, – и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори!“ (Похвално слово за Пасха). Този живот Господ щедро дарува на всички вярващи в Неговото име, както и днес Той продължава да призовава и да очаква всички в Своето Царство на светлината, мира и правдата.“ (Цялото слово може да прочетете тук.)

По традиция епископ Поликарп и духовниците излязоха в средата на храма сред народа, който минаваше, за да се поклони пред иконата на Възкресение Христово, светото Евангелие, Кръста Христов и беше поздравен с всепобедния поздрав „Христос Воскресе!“.

На всички вярващи, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше подарена иконка със сцената на Възкресение Христово.

Катедралният храм беше преизпълнен с благочестив народ, който се стичаше, за да съучаства в богослужението и да изрази с присъствие в храма своята православна принадлежност и да прослави Възкресението на Господ Иисус Христос.


Снимка: Дарик

bottom of page