top of page

Съборно богослужение в столичния храм „Покров Богородичен“, в чест на Божията Майка



На 3 август вечерта, съгласно програмата на Софийска митрополия за съборните богослужения през Богородичния пост, бе отслужена архиерейска вечерня с Молебен канон към Божията Майка в столичния храм „Покров Богородичен“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чинопоследованията бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Танев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм "Св. пр. Илия" протойерей Живко Лозанов от храмовото духовенство, протойерей Васил Танев от столичния храм „Св. София“, протойерей Георги Янъков от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник Лъчезар Попов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Любомир Славчев и дякон Алексей Мулачки. Църковните песнопения и Богородичния канон на български език изпълниха столични духовници и клиросни певци.

"Застанали пред иконата на Света Богородица - „Вратарница“ ние се молим и духовно утешаваме по нейните молитви. Със своя живот Тя ни даде пример на смирение, а смирението е основата на всеки благодатен живот и без него никой не може правилно да върви по духовния път и единението с Бога. Смирение и скромност. Към това трябва да се стремим в нашия живот, макар да не е лесно да се придобият и запазят в живота, но че това е възможно ни показа Св. Богородица. Потребно е да бъдем постоянни и бдителни. А имаме ли тези добродетели, ние ще бъдем всепобедни и радостни. И ще разпалваме в сърцата на мнозина искрата на вярата и добродетелите. Нека Бог утвърди във всеки един от нас скромността и да знаем, че с нея ще постигнем много повече, отколкото просим, молим и очакваме. Нека Св. Богородица да отваря вратите на милосърдието си и да ни прави достойни и мъдри в духовния живот“. – каза в словото си владиката в края на последованието. Епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и преподаде неговия патриаршески благослов.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page