top of page

Храмов празник с архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Николай Софийски“



На 17 май Църквата почита българския великомъченик св. Николай от Янина, убит с камъни от мюсюлмани в София на този ден през 1555 г.

Храмът, построен в чест на родния светец в близост до лобното му място в столицата – на ул. „Пиротска“, днес чества своя храмов празник. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит там бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Богослужбата в храм „Св. Николай Софийски“ възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Спас Спасов, предстоятел на храма, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство на празнуващия храм, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Симеонов, свещеник Красимир Каменов от Видинска епархия, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За песнопения на утренята се погрижиха храмовите клиросни певци, а църковният хор огласи светата Литургия, за да допринесат за молитвеното настроение на множеството християни, събрали се на храмовия празник.

След свещеническото причастяване епископ Поликарп припомни важни моменти от живота и мъченическата кончина на св. Николай Софийски, като призова християните: „Не само да бъдем негови подражатели, но и с радост да сме негови духовни чеда. Тази радост да бъде и пред престола на Бога за св. Николай – че го помним, прославяме и се стремим да изпълним и ние това, което той ни е завещал със своята жертва, със своя пример, изповедничество и мъченичество“.

Епископ Поликарп поздрави за храмовия празник духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а предстоятелят о. Спас отправи благодарност за съвместната богослужба към първойерарха на Българската православна църква чрез неговия викарий, връчвайки цветя на владиката.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page