top of page

Архиерейска света Литургия в Балшенския манастир „Св. вмчк Теодор Стратилат“На 8 юни Православната църква почита паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат. Светият мъченик се явява небесен покровител на Балшенския манастир, намиращ се край с. Балша, общ. Нови Искър.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храма на светата обител бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.

Празничната света Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Тимотей, игумен на обителта, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", иконом Гоце Христов, предстоятел на храм "Възкресение Христово", йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от църковния хор при храм " Св. Параскева", с диригент Нели Трошева.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе слово и запозна вярващите християни с живота, делата, мъченичеството и прославата на светия великомъченик Теодор Стратилат. Той припомни, че всеки един православен християнин е необходимо да се въздига духовно, по примера на светеца и да освещава себе си, като по този начин възраствайки пред Бога, става и добър пример за хората около себе си. Той припомни на вярващите, че всеки е необходимо да се старае да освещава себе си и бъде достоен изповедник на вярата.

Епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит игуменът на светата обител, свещенството, братята на манастира, певците и вярващия народ – честните поклонници и им пожела здраве, дългоденствие, мир и любов.

На двора на манастира бе извършено водоосвещение и бе осветена празнична обща трапеза, в чест и памет на Божия угодник Теодор Стратилат.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: прототйерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page