top of page

Празник на православния дух и традиции се проведе в гр. Кюстендил



На 30 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в гр. Кюстендил се проведе тържество под наслов: „Празник на православния дух и традиции“.

Събитието бе организирано от Кюстендилско архиерейско наместничество, с подкрепата на община Кюстендил, Регионалното управление на образованието, Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров", неделните училища при храма "Рождество Христово" и "Св. мчца Параскева" - София, Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Асоциацията за развитие на българския спорт (АРБС), театралната компания "Празното Пространство".

Началото на православния детски празник в градинката "Под чинарите", където бяха организирани творчески работилници и детски спортни игри бе дадено в 11 ч. с тържествен водосвет и молитва за здраве, мир и преуспяване на учители, ученици и родители.

Водоосвещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и духовници от околията.

На откриването на ученическия празник присъстваха представители на различни институции, организации, училища и културно-просветни центрове.

След водосвета и молитвата за благословение на присъстващите учители, ученици и родители с благо слово се обърна епископ Поликарп, който поздрави множеството от името на патриарх Неофит и им пожела този първи празник на православния дух и традиции да се утвърди като ежегоден. Празник, който да събира ученици, учители и родители всяка година, като спомага за утвърждаването на православните ценности в живота на мало и голямо и показва, че вярата е жива, действена и спасителна и денс и води човека към преуспяване, извисяване и го прави свободна личност.

Епископ Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за организацията на тържеството, на участниците и институциите включили се в първото детско православно християнско събитие.

В мероприятието участваха около 250 деца от началните училища и детските градини в Кюстендил.

В началото на празника на площад "Велбъжд" бе изнесено българското знаме под звуците на химна на Република България.

Децата направиха около него кръг с балони в ръка, в цветовете на българския трикольор, които пуснаха в небето.

След това, в творческите работилници децата разговаряха за добродетелите, изработваха картички на православна тематика и участваха с тях в празнична лития, която се проведе след програмата. Образователното ателие за азбучни послания имаше за цел да запознае децата с графичните системи на глаголицата, кирилицата и историята на писмеността, както и използването на различни методи на писане от нашите предци.

В 12:30 ч. тръгна празнична лития, която беше оглавена от духовенството на Кюстендилската духовна околия, с мощехранителницата на св. Харалампий и св. Мина и с участието на професионалния духов оркестър на града.

В шествието се включиха всички участници в празника, както и жители на града.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page