top of page

Архиерейска вечерня в Горнобанския манастир за Архангеловден и в памет на св. крал Стефан Милутин



На 7 ноември, в навечерието на Архангеловден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Горнобанския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, край кв. Горна баня в София, бе отслужена празнична архиерейска вечерня.

Вечернята по повод Събор на свети Архангел Михаил бе тържествено отслужена в манастирския храм във връзка и с отбелязването паметта на св. Крал Стефан Милутин, която тържествено се почита с нарочна програма, по случай 700 години от успението на светеца. Поради това, че преди 550 г. светите мощи на св. Крал Стефан Милутин са пренесени от Сърбия в Горнобанския манастир, бе организиран възпоменателен празник, чрез който да се почете небесния ангел закрилник на манастира, София, на сръбския народ и на нашия православен български народ.

Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, иконом Гоце Христов, иконом Константин Стойчев, протойерей Ангел Столинчев, изпълняващ длъжността игумен на светата обител, свещеник Георги Читалов, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Вечерното молитвено тържество бе уважено от Негово Превъзходителство г-н Желко Йович, посланик на Р Сърбия в България, който бе дошъл в манастирския храм, за да почете празника на светите безплътни небесни сили и паметта на св. крал Стефан Милутин.

След богослужението епископ Поликарп поздрави всички присъстващи в храма с предстоящия празник на св. Архангел Михаил и запозна вярващите с историята по престояването на светите мощи на св. крал Стефан в светата Горнобанска обител.

Той призова небесната закрила на св. архангел Михаил, както и молитвеното предстателство на св. крал Стефан Милутин.

Той поздрави свещенослужителите и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела силна вяра, смирение и благоговение.

Протойерей Ангел Столинчев приветства епископ Поликарп и изказа благодарност за посещението и уважението към него, обителта и честните поклонници. Той сподели с епископа за идеите и усилията, които полага за въздигането на светата обител.

Епископ Поликарп благодари на посланика на Сърбия у нас, за неговата любов и привързаност към св. Крал и за усилията му да бъде той мост между двата съседни народа и подстрекател към мир, любов и единство.


Снимки: Бехнам Сетайеш


bottom of page