top of page

Архиерейска вечерня в храм „Св. Наум Охридски“, гр. София



На 19 юни, в навечерието на празника в чест на св. равноапостолен Наум, Охридско-Преславски епископ и един от светите Седмочисленици, бе отслужена архиерейска вечерня в столичния храм „Св. Наум Охридски“, кв. „Дружба“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното богослужение възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Илия Манолов и протойерей Владимир Дойчев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник Арсений Каньов, свещеник Владимир Гълъбов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За тържественото празнично и молитвено настроение допринесе многобройният мъжки храмов хор, изпълнявайки благолепни източноцърковни песнопения под ръководството на д-р Андрей Касабов.

Множество богомолни християни бе изпълнило благоукрасения храм в навечерието на празника на неговия духовен покровител. По традиция те последваха духовенството и певците, за да извършат лития около храма, след което бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на присъстващите и техните близки.

Епископ Поликарп преподаде благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит на духовенството, певците и молитвеното множество, като поздрави всички присъстващи с настъпващия храмов празник и пожела подобно на св. Наум „да бъдем послушни на Бога и на Неговата воля, да се изграждаме в постоянство и добродетелност, да бъдем жертвоготовни да послужим на нашия ближен и с взаимност и единомислие да преуспяваме във всичко заедно, борейки се със страстите, подкрепяйки се в неволите и утвърждавайки се в доброто и полезното.“

 От името на духовенството и богомолния народ ставрофорен иконом Христо Пудин отправи благодарност на Бога, на св. Наум, на Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за благодатната празнична служба и за споделената молитвена радост, като подари на владиката множество дарове.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page