top of page

Архиерейска вечерня в храм „Св. Петка Самарджийска“, в чест на св. Петка Иконийска



В същинския център на София - на ул. „Съборна”, в подлеза на ЦУМ - се намира църквата „Св. Петка Самарджийска”. Тя е една от малкото останали средновековни църкви, която е частично вкопана в земята и така е оформена на две нива. Под нея лежи древно култово място, където са открити стари римски гробници (от IV в. сл. Р.Хр.).

Малкият храм носи името на света Петка Иконийска, мъченически пострадала през ІІІ в., чиято памет честваме на 28 октомври. Наречена е още „Самарджийска”, защото през Средновековието около храма живеели майстори на седла за коне (самарджии), които я поддържали и вярвали, че св. Петка е тяхна застъпница и закрилница.

Настоящият храм бил издигнат през ХІ в. Преди той бил по-широк и просторен, имал е северна и южна ниша, и притвор, които впоследствие били съборени. Най-старите запазени стенописи в храма са от ХІV в., като над тях се намира друг живописен слой, според повечето изследователи те са дело на преподобния Пимен Зографски.

Църквата „Св. Петка Самарджийска” била обявена за паметник на културата през петдесетте години на миналия век. По това време обаче от нея изчезнал иконостасът, който бил дело на дебърски майстори от рода Филипови. Едва през 1992 г. храмът става отново собственост на Българската православна църква, а през 2004 г. отваря врати за каноничен богослужебен живот на вярващите.

В навечерието на храмовия празник, 27 октомври, бе отслужена Архиерейска празнична вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Във вечернята взеха участие  ставр. ик. Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, ик. Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска, протойерей Иван Иванов, както и йеродяконите: Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени антифонно на два клира – мъжки и женски, в които храмовите певци, съвместно с хор „Св. Наум Охридски“, под ръководството на д-р Андрей Касабов, допринесоха за молитвено настроение на множеството християни, събрали се в древния храм.

В края на вечернята еп. Поликарп като подчерта, че имаме три празника, посветени на три светици, с името Петка-Параскева припомни житието на утре честваната св. Параскева Иконийска.

Всеки един от нас да се обогати от нейното житие и да получил сила, подкрепа и дръзновение за своя живот" - каза в словото си владиката, "да може с добра съвест да застане достойно пред Бога. Събрани днес тук в, нейния храм, по нейните молитви,  Бог да ни укрепи и нас да имаме нейното мъжество и твърдост във вярата, да имаме нейното постоянство, и увереност, че сме Христови. Да бъдем изпълнени с нейната мъдрост и нека Бог ни огради със Своя мир и любов и да ни наставлява в истинския православен живот.

Еп. Поликарп поздрави  духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, и пожела и занапред  светицата да ни благославя и ни утвърждава в доброто и полезното.

От своя страна и от името на храмовото духовенство и църковното настоятелство, предстоятелят на храма  протойерей Георги Спасов благодари на Негово Светейшество и викарния епископ за духовната радост от благодатната и вдъхновена служба, като пожела много здраве, духовна бодрост и Божия помощ в нелекото служение.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page