top of page

Архиерейска вечерня за празника на св. Варвара в столичния храм „Преображение Господне“



На 3 декември, в навечерието на празника в чест на св. великомъченица Варвара, претърпяла множество страдания за Христа през 306 г., в София бе почетена паметта на светицата с архиерейска вечерна служба.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската вечерня бе отслужена в столичния храм „Преображение Господне“, кв. „Лозенец“, където се намира параклис „Св. вмчца Варвара“. Службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, протойерей Климент Харизанов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Гавриил Николов.

За църковните песнопенията на службата се погрижиха храмови певци, ръководени от Тодор Костов, които изпълниха с молитвено настроение богомолния народ, събрал се зимната вечер в столичния храм.

На службата присъстваше и г-н Кирил Илиев, управител на радио „Зорана“, което през последните месеци неизменно предава на живо неделните и празнични служби, за да направи съпричастни към тях повече християни в страната.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на християните.

Епископ Поликарп поздрави със слово за празника духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни подвизите пред Бога както на св. вмчца Варвара, така и на св. преп. Йоан Дамаскин, честван на същия ден, и се помоли Бог по тяхното застъпничество „да ни утвърди със смирение, което на всеки един от нас е необходимо… и с духовно мъжество да изповядваме и да се държим здраво в православната вяра, та с подобаващо внимание и отговорност да се извисяваме, като бъдем и пример за тези, които са около нас“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов



bottom of page