top of page

Архиерейска вечерня за празника на храм „Св. Йоан Богослов“ в столичния кв. „Левски Г“



На 25 септември, в навечерието на деня за честване паметта на св. ап. и ев. Йоан Богослов, столичният православен храм в кв. „Левски Г“, именуван на светеца, посрещна храмовия си празник с архиерейска вечерна служба.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята в храм „Св. Йоан Богослов“ бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. вмчк Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър“, свещеник Георги Черганов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йосиф Стоименов, храмовото духовенство в състав свещеник Румен Стойчев, свещеник Димитър Николов и свещеник Лука Китин, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

На църковната певница с песнопенията си огласиха службата софийски псалти и храмови певци, за духовна радост на множеството християни, участващи молитвено в празничната вечерня.

По време на службата бе извършен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на богомолния народ.

С пространно слово за празника епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като призова християните: „Нека обогатени от примера на светия апостол и евангелист Йоан Богослов се превърнем и ние в човеци на Христовата Любов, за да се удостоим чрез нея да покрием много грехове и да станем наследници на Царството небесно. Не да живеем в любовта Христова за себе си, а да живеем за тези, които са около нас… Предстоейки пред Бога в грижа за тях, ние ще придобием и спасение, и живот вечен. Това означава по примера на св. евангелист да отклоним от себе си личния егоизъм и да прегърнем този, който е най-близо до нас; този, който има нужда. Не само приятеля, но и врага.“

От името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит владиката остави дар за храма – икона на св. ап. Йоан Богослов, подарена на Негово Светейшество в памет на посещението му в Санкт-Петербургската духовна академия на 28 май 2014 г. от местния архиепископ Амвросий.

Свещеник Георги от своя страна и от името на църковното настоятелство благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за благодатната вечерна служба и му подари икона на старозаветния светец цар Мелхиседек, както и други дарове от енорията.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page