top of page

Архиерейска вечерня за празника Пренасяне мощите на св. Николай Чудотворец



На 8 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска вечерня по случай Пренасяне честното тяло на св. Николай Чудотворец от град Мир, Древна Лигия, в Бари, дн. Италия – на 9 май 1087 г.

Богослужението в митрополитския столичен храм „Св. Николай Мирликийски“ възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Николай Нешков, предстоятел на храма, свещеник Атанас Георгиев от храмовото духовенство и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълни псалтът Никола Антонов, за да сподели духовната радост от настъпващия храмов празник със събралите се на богослужението християни.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, раздадено след службата за здраве и благословение на всички присъстващи.

С проповедта си епископ Поликарп благослови духовниците, певеца и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни събитието по пренасяне мощите на светеца и неговия благодатен житейски пример. Владиката пожела на всички: „Събрани в храма нека изпросим от Господа Иисуса Христа да ни вдъхнови, да ни озари със Своята Божествена благодат и да ни насърчи да бъдем подражатели на светостта, да изпълваме нашето съществуване с истински духовен богословски смисъл и да бъдем като св. Николай достоен пример за тези, които са около нас.“

В отговор иконом Николай Нешков благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на неговия викарий за вечерното богослужение, на певеца и всички присъстващи и сподели вдъхновението си от св. Николай Чудотворец като пример за епископ, който говори само истината и в чийто живот „няма никаква лъжа, а само светлина“.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)



bottom of page