top of page

Архиерейска вечерня и лития в столичния храм „Рождество Богородично“, кв. „Лагера“



На 7 септември, в навечерието на честване Рождението на Божията Майка, в столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“ бе отслужена тържествена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храма, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“, протойерей Лъчезар Вълков, протойерей Костадин Тренев и свещеник Спас Рангелов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, както и дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

За църковните песнопения се погрижиха протодякон Иван Петков и храмови певци, ръководени от Методи Стоилов.

По време на вечернята по традиция бе извършено и литийно шествие около храма с иконата на Рождество Богородично, в което взе участие множеството богомолен народ, предвождано от духовенството и певците.

Пред дверите на храма бе извършен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи.

След службата епископ Поликарп се обърна със слово към събралото се множество, като сподели: „Ние днес, правейки духовно възпоменание, спомняйки си за Рождението на Пресвета Богородица и за Нейните родители, за тяхната духовност, вяра, надежда и любов, се насърчаваме да прегърнем тяхната добродетелност и да се изпълним с тяхната любов по Бога. За да бъде и нашият път съвършен и истински, с духовни плодове, с които да бъдем и ние, както и те – проводници на Божия мир в живота и да се прославя чрез нас Божието име – на Отца и Сина и Светия Дух“.

Владиката поздрави с настъпващия храмов празник духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела на всички утре отново да съучастваме молитвено в храма на празничната света Литургия.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page