top of page

Архиерейска вечерня и офикия за празника на манастир „Св. пророк Илия“ в столичния кв. Дървеница



Вечерта на 19 юли, когато Църквата започва отбелязването паметта на старозаветния пророк св. Илия, Дървенишкият манастир „Св. прор. Илия“ в гр. София почете своя празник с архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Цанко Тотев, протойерей Костадин Тренев, свещеник Харалампий Мерджанов, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Тържественото богослужение бе украсено от песнопенията на игуменията монахиня Матрона, храмовите певци Марио Иванов, Данаил Ангелов, Грисен Чакъри и местни певци.

Благолепният манастирски храм бе преизпълнен с молитвен народ, който заедно със сестринството и духовенството посрещна храмовия празник на столичната обител.

На вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието – за здраве и благословение на присъстващите.

В края на службата свещеник Харалампий Мерджанов получи офикията „протойерей“ за своето достойно служение в манастирския храм, а епископ Поликарп му пожела сили, смирение и още повече усърдие в грижата за душите на християните.

С тържествено слово викарият на Софийския митрополит поздрави игуменията и сестринството, духовенството, певците и поклонниците в манастира с празника на обителта, като ги благослови от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Владиката припомни житейския пример и делото на св. пророк Илия и призова християните: „всеки един от нас да вземе от светеца неговата силна вяра и мъжество, всеки един от нас да вземе послушанието, което имаше към Бога и което е необходимо да бъде основа и на нашия живот. Защото без послушание няма спасение, без послушание няма духовен напредък, без послушание всичко губи смисъл.“

От името на Негово Светейшество патриарх Неофит епископ Поликарп връчи драгоценен дар на игуменията за светата обител – икона на св. Матрона Московска с вградени мощи на светицата. Иконата патриархът е получил лично от игумения Теофания и сестринството на Покровския женски манастир в гр. Москва през 2016 г., когато е пребивавал в светата обител.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page