top of page

Архиерейска вечерня с опело на св. крал Стефан Милутин

Актуализирано: 12.11.2021 г.



Тази година, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Софийска света митрополия, заедно с посолството на Р Сърбия в София и митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ организираха тържествено честване паметта на св. Крал Стефан Милутин.

В настоящата 2021 година се навършват 700 години от Успението на сръбския крал – светец, чиито мощи вече 550 години се покоят София. В специалната празнична програма, продължила осем дни, бяха включени редица богослужби и инициативи.

В чест на годишнината бе осветена новоизписана икона на св. Крал Стефан Милутин, дар от сръбски християни, проведена бе свещеническа конференция, на която бяха представени доклади за живота и делото на сръбския държавник, организирано бе литийно шествие из софийските улици, с тялото на св. Крал, и бе изпълнен концерт в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

В столични храмове и манастири, където временно са пребивавали светите мощи бяха отслужени редица богослужения, които завършват с тържествена вечерня и литургия в деня, когато Сръбската православна църква отбелязва паметта му.

По този повод, вечерта на 11 ноември, в столичната катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска вечерня, с опело на св. Крал Стефан Милутин. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорската обител „Св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство, во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, редица предстоятели и свещенослужители на столични храмове, както и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

На празничната богослужба присъства г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в страната ни.

Църковните песнопения бяха изпълнени в източно-певческа традиция от хор „Св. Наум Охридски“ и клиросни певци от цяла София. Разположени на двете певници те бяха ръководени: дясната от д-р Андрей Касабов, а лявата от г-н Светослав Цеков. В края на богослужението владиката се обърна към присъстващите с кратко пастирско слово. В него той каза:

"Днес отново почитаме онзи, който благославя този велелепен храм и целия български народ, който снизхожда и към сръбския народ. Отбелязахме неговата памет на 29-30 октомври, тогава когато нашата църква почита неговото успение. Отбелязваме го и днес, и утре, когато св. Крал се е представил в Господа, според календара, в неговата родина. Неслучайно правим това тържество като предстоим отново пред неговото честно тяло. То е за да има единение, единство, за да има преклонение и духовна радост между народите. Новият молитвен чин, направен в негова чест, по реда на опело на Господа Иисуса Христа и св. Богородица е последование, свързано с неговата прослава и достолепна годишнина. Нека да си пожелаем тази молитвена служба да изпълняваме всяка година за духовна утеха на всички и за призоваване на светия боговенчан Крал Стефан за молитвеното му предстоене пред Бога за нас. Напоследък в много православни църкви, подобно последование се написва за отци, които особено се почитат. Затова и ние със ставрофорен иконом Кирил Попов подготвихме такъв молитвен текст, които да ни събира пред св. Крал Стефан Милутин и да ни възнася сърцата нагоре, така както е пожелал св. Крал. Нека по неговите молитви Бог да ни благослови и утвърди по духовния път.“ - благопожела епископ Поликарп и раздаде на всички присъстващи памуче, с благоуханен елей, осветен при мощите на св. Крал.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и прикани вярващите и в утрешния ден, когато официално Сръбската православна църква чества паметта на просиялия сръбски Крал да го почетем с участие в съборното молитвено събрание.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page