top of page

Архиерейска заупокойна св. Литурия в памет на дядо Добре бе отслужена в с. Байлово




На 13 февруари се навършват три години от кончината на дядо Добре Добрев от елинпелинското с. Байлово, известен със своя скромен и благочестив живот, както и с подпомагането на множество енорийски храмове и манастири.

В памет на дядо Добри, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит днес бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в родното село на покойния старец.

Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги“ и предстоятел на храма в с. Байлово, протойерей Костадин Тренев, протойерей Георги Младенов от храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За песнопенията на службата се погрижиха дякон Гавриил Николов, църковни певци от София и околността, както и деца от Кремиковския манастир, под ръководството на псалта Методи Стоилов.

На службата присъстваха кметът на с. Байлово г-н Бойко Неделчев, както и множество християни от околността и от София, за да почетат дядо Добри.

За светата Литургия бе донесена частица от мощите на св. Харалампий Магнезийски, а в края на службата бяха осветени медни приношения, за здраве и благословение на присъстващите християни и техните семейства.

След литургията духовниците отслужиха панихида в памет на дядо Добре Добрев, последвана от заупокойна молитва при гроба на благочестивия старец в двора на храма, където се намира и неговата къща.

В проповед след края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като сподели слова за живота на дядо Добри: „Със своята скромност, със своя живот, със своя подвиг той проповядваше, дори и без да говори това какъв трябва да бъде кръстът на всеки един от нас, на всеки православен християнин, на всеки българин“. Владиката обърна внимание и на въпроса за евентуална канонизация на благочестивия старец: „За един човек, който служи Богу, е важно спасението на душата. А другата почит, другото уважение, отношение и обкичването с ореола на светостта не зависи само от Църквата като институция, но и от нейното изпълнение, от всички нас, които живеем, помним и си говорим за него... За да бъде обкичена една личност с ореола на православната святост, уважение и преклонение е необходимо ние да го чувстваме в сърцата си такъв, да го носим в нашето най-скришно, сърдечно място и ползвайки се от благия пример, да прославяме чрез нашите дела и подражание тази личност, която обичаме, уважаваме и която искаме не само ние да светим, но и Църквата като цяло“.

Иконом Серафим Янев благодари на Светейшия Български патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за съвместната богослужба, като спомена, че и за дядо Добри би била голяма радост от изпълването на храма днес. „Той всяка вечер, всяка сутрин четеше, служеше часовете, повечерието, утренята, от часослова, молеше се и това, което изпълняваше като мисия бе все повече и повече хора да могат да намерят Бога“ – сподели отец Серафим – „Голяма сила, голяма благодат беше той за нас... нищо не плашеше дядо Добри, защото Бог беше с него“.

Бог да упокои душата на Своя смирен и верен раб Добре Добрев!


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page