top of page

Архиерейска литургия в храм "Св. Пантелеймон", гр. Момин проход

Актуализирано: 16.12.2019 г.




В неделния ден на 15 декември, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Момин проход, Ихтиманска духовна околия.

В курортния град, известен у нас и в чужбина с лековитата си минерална вода, владиката отслужи неделната литургия, посветена на светите Праотци.

В съборно богослужение с епископа влязоха архимандрит Евтимий и свещеници от Ихтиманска духовна околия, които с братската си любов и подкрепа помежду си са пример за думите на псалмопевеца: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно“ (Пс. 132:1).

Това бяха: ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Георгиев, служащ в храм „Св. Георги“ в гр. Костенец, иконом Лазар Йончев от храм „Св. Георги“ в с. Сестримо, иконом Антон Апостолов, предстоятел на храм „Св. Пантелеймон“, свещеник Емануил Димитров от гр. Долна баня и от София – свещениците Костадин Тренев, Георги Читалов, и дякон Петър Славов.

Празничната богослужба бе огласена от църковни певци, ръководени от Юлиян Одежан, богослов и общински съветник на Община Костенец.

В храма, построен в чест на лечителя, чудотвореца и закрилника на лекарите св. великомъченик Пантелеймон, се събраха десетки миряни от Момин проход, Костенец и Долна баня, които в края на литургията се причастиха със Светите Дарове.

На празничната църковна служба присъстваха представители на Община Костенец и кметът на Момин проход Ивайло Котларов.

В края на богослужбата еп. Поликарп отправи пастирско слово, в което говори за събора на св. Праотци и настъпващия празник Рождество Христово.

"Днес отбелязваме паметта на всички праотци от Адам до онези, които са живели до раждането на Спасителя Иисуса  Христа и вдъхновявайки се от техния пример Църквата ни учи да им подражаваме във всяко добро и богоугодно дело, защото всеки един от тях стана предобраз на Христос. Древните отци оградиха себе си със вяра по думите на св. ап. Павел и ние на тях трябва да им подражаваме. …Трябва не само да учим богословието на книга, но и на дело да го показваме и практикуваме. Нека да посрещнем Рождество Христово със силна вяра и смирение, и да знаем, че тогава Христос ще се роди в нашите сърца и ще заживее в нас, а когато Бог е с нас,  кой тогава ще е против нас. Нека бъдем добър пример за човеците, та те като виждат нашата искрена вяра да се утвърждават в Христовата истина и да се разширява Христовото семейство." - каза в словото си епископът.

Той благодари на Ихтиманското свещенство за братската любов и разбирателство помежду им и отправи благопожелания като преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Протойерей Антон Апостолов изказа сърдечни благодарности на епископа от името на църковното настоятелство и жителите на Момин проход за благодатната служба и оказаната духовна почит и му поднесе букет цветя.

Ивайло Котларов, кмет на Момин проход, поздрави владиката от името на жителите на селището и му поднесе дар, в чест на празничната среща.

Затрогващ Поздравителен адрес бе прочетен от името на кмета на община Костенец. Той бе поднесен на викария заедно с букет цветя от общинския съветник Юлиян Одежан.

+++

Храм "Свети Великомъченик Пантелеймон" се намира в град Момин проход, в ляво от пътя към град Костенец, идвайки от село Мирово. С красивата си архитектура, стенописи и прекрасна цветна градина той е сред забележителностите на курортния град, известен с лековитата си минерална вода. През 1998 г. е положен първият камък на градежа на църквата, която е завършена през 2000 г. Всички икони в него са дарени от жителите на общината. В двора на храма има дървен навес, където вярващите след богослужение споделят обща трапеза.


Текст и снимки: Весела Игнатова и Александър Ангелов



bottom of page