top of page

Архиерейска празнична вечерня в Ресиловската света обител



На 1 октомври Православната Църква почита един от Богородичните празници, който се е утвърдил от древни времена, като истинско убежище за християните и подкрепа в трудните моменти на изпитание - Покров Богородичен. В Софийска епархия има два манастира, посветени на този празник. Това са девическите обители в с. Ресилово, Дупнишка духовна околия и в гр. Самоков.

В навечерието на празника, 30 септември, в Ресиловската света обител, посветена на честния Богородичен Покров, бе отслужена тържествена вечерна богослужба. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В празничното вечерно богослужение взеха участие множество духовници от Софийска епархия. Сред тях бяха архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия със свещеници от Кюстендилска духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян", архимандрит Евтимий, мнозина свещеници от Дупнишка духовна околия воглаве с иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на околията, както и двама йеродякони - Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски и дупнишки духовници, ръководени от свещеник Петър Славов към които се присъедини и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

По време на вечернята бе осветено петохлебие, което епископът раздаде на събралия се богомолен народ за здраве и благословение.

В края на богослужбата, посветена на Божията Майка, владиката благослови вярващите и произнесе вдъхновено пастирско слово, в което припомняйки историческото събитие на празника, насърчи вярващите християни да имат силна вяра в Бога и да бъдат уверени в това, че Бог по молитвите на Света Богородица, винаги помага като проси от своя Божествен Син. Той призова християните да бъдат в своя живот достойни Божии чеда, за да придобият всичко необходимо за спасение и вечен живот и да наследят Небесното царство.

Еп. Поликарп поздрави игумения Мелания и сестринството, духовенството и всички поклонници на св. обител от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и като пожела здраве, радост и духовни сили, преподаде патриаршеския първосветителски благослов.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page