top of page

Архиерейска празнична вечерня в чест на Преображение Господне



На 5 август столичният храм „Преображение Господне“ в кв. "Лозенец" посрещна своя храмов празник с архиерейска празнична вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в празничното богослужение взеха участие: архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, протойерей Климент Харизанов от храмовото духовенство, свещеник Борис Борисов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Любомир Славчев и дякон Алексей Мулачки. Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски псалти, ръководени от Тодор Костов, всекидневен клиросен певец при храма. На съборното богослужение присъстваха множество богомолци от цяла София. По време на вечернята бе осветено петохлебие за здраве и духовна подкрепа на вярващите.

В края на вечернята Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и като преподаде патриаршеския благослов, сподели: В навечерието сме на големия Господски празник Преображение Господне. Възпоменаваме едно изключително евангелско събитие, когато Господ се преобрази пред трима Свои ученици, на планината Тавор… На това чудно явление Бог Отец дава послушание на всеки човек да слуша и следва Иисуса Христа като има жертвоготовна любов. – каза в словото си владиката и пожела: „Нека изпълним сърцата си с умиление, да се утвърдим със спокоен дух пред Бога и осмислим тези думи на Бог Отец - да бъдем послушни на Иисуса Христа. Това означава да изпълняваме Неговите заповеди, всеки според силите си, да бъдем постоянни в духовния живот и да знаем, че с търпение ще спасим душите си. Господ Иисус Христос, Който се преобразява, да се преобрази в нашите души и да ни направи чисти, светли, благодатни и спокойни! Да бъдем нови човеци в Христа Иисуса“.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page