top of page

Архиерейска празнична вечерня и лития в чест на св. Николай Софийски



На 16 май, в навечерието на празника на св. мъченик Николай Софийски, в едноименния столичен храм, който се намира на кръстовището на улиците „Пиротска" и „Опълченска“, бе отслужена празнична вечерня, с петохлебие. С благословението Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство, викарий на Софийския митрополит.

В съслужението взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Спас Михайлов предстоятел на храма, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм "Св. Димитър", протойерей Иван Йонов и свещеник Васил Василев от храмовото духовенство, и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

На певницата възхвала към родния ни светец отправи хор „Св. Наум Охридски“, с диригент д-р Андрей Касабов. С особена възторженост те изпълниха църковното последование и допринесоха за духовната радост на почитащите светеца. По установена традиция по време на вечерното богослужение, въпреки дъждовното време бе извършено литийно шествие до лобнато място на мъченика, като тържествено бе пренесена и частица от неговите св. мощи. То се намира на ул. „Цар Симеон” 125 и е известно с името „Търницата”. Там, пред вратите на параклиса и гроба на софийския светец бе отслужен водосвет от епископ Поликарп в края на който, той поръси със свещена вода боголюбивите християни, изпълнили двора. Под звуците на църковната камбана и църковни песнопения, шествието отново се отправи към величествения софийски храм, където продължи вечерното богослужение и освещаване на петохлебие. В края на вечернята еп. Поликарп се обърна към присъстващите и призова достойно да почитаме паметта на родните ни светци. И благопожела Бог да ни даде мъдрост, за да не забравяме, под чие благодатно покровителство живеем и се трудим в София.Той призова вярващите да се вдъхновяват за ревностен духовен живот от житието на софийския мъченик Николай и да имат дръзновение да живеят като отстояват православната нравственост и вяра. Софийският викарий поздрави предстоятеля на храма ставрофорен иконом Спас Михайлов, църковното настоятелство и всички, които се трудят в храма и им благопожела здраве и преуспяване в делата.

+++

Просиялият софийски светец - св. Николай Софийски умира мъченически, убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му е било пренесено на гробището „Търницата” и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не могат християните да запазят мощите му и така да започнат да го почитат. По сведения на житиеписеца му Матей Граматик - едно момче събрало частици от неговите мощи и верните християни тайно ги погребали. По-късно част от тях били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в негова чест, а друга частица се е съхранявала в храм „Св. София”. В края на 70-те години на миналия век св. мощи били откраднати от храм “Св. Николай Софийски” и църковното настоятелство на храм „Св. София” подарило на построения в чест на мъченика храм пазената частица св. мощи, които се покоят в него и до днес.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page