top of page

Архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Николай“, кв. Връбница



На 9 май Православната Църква почита Пренасяне честното тяло на св. Николай Чудотворец от град Мир, Древна Лигия, в Бари, дн. Италия през 1087 г.

В чест на знаменателното събитие, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Николай“, кв. Връбница.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм "Св. ап. Петър и Павел", иконом Костантин Вълчев, предстоятел на храм „Свети Дух“ в кв. Надежда, протойерей Методи Корчев, предстоятел на храма „Св. Николай“ в кв. Връбница, протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в кв. Гео Милев, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дяконите Петър Славов, Сотир Христов и Любомир Тасев.

Църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци, а голямо множество християни съучастваха молитвено на храмовия празник.

В началото на светата Литургия бяха постригани за четци и певци на Българската православна църква седем християни: Константин, Константин, Георги, Иван, Иво, Радослав и Николай.

Със слово след богослужението Епископ Поликарп благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и сподели важни моменти от светоотеческия пример на св. Николай, който по думите на владиката „остави дивен завет за Христовите последователи: завет, който и ние възпоменаваме и пазим в сърцата си, а именно чиста православна Христова вяра, стъпила здраво на основите на Истината – Христос, Който е Пътят, Истината и нашият Живот“.

В отговор протойерей Методи Корчев от името на духовенството, църковното настоятелство и всички присъстващи в храма благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за посещението и съвместната молитва, като им пожела да са подражатели на св. Николай в своето служение, „правило на вярата и образец на кротостта“.

След светата Литургия иконом Никола Коюв от храмовото духовенство отслужи водосвет за здраве и спасение на присъстващите и техните близки.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page