top of page

Архиерейска св. Литургия в храм "Св. вмчк Пантелеймон" - Бояна



В неделния ден на 31 май, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на столичния квартал Бояна.

Повод за архиерейското присъствие бе отбелязване паметта на св. Отци от 1-вия Вселенски събор, а в боянския храм особено се почита един от тях - св. Атанасий Велики. Празникът на светия отец се отбелязва в енорията като втори храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит възкресната Литургия бе възглавена от Софийския викарий.

В съборното богослужение с епископа влязоха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен ик. Васил Иванов, предстоятел на храма, протойерей Дилян Цветков, свещеник Радко Иванов от храмовото духовенство, свещеник Васил Асенов, свещеник Петър Славов, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Спас Рангелов.

Празничната богослужба бе прекрасно огласена от църковни певци, ръководени от д-р Любомир Игнатов.

В храма, построен в чест на лечителя, чудотвореца и закрилника на лекарите св. великомъченик Пантелеймон, се събраха множество миряни от енорията.

В края на богослужбата еп. Поликарп отправи пастирско слово, в което говори за събора на св. Отци и за приноса, който имат те за развитието на богословската догматика.

"Днес си спомняме за богословието предадено ни от 318-те св. Отци на 1-вия Вселенски събор. Събрани в Божия храм ние се изпълваме със сърдечна молитва, както е изречено в Св. Писание – молитвата ни да започва с благодарение към Бога, а после да попросим за нашите нужди“ – каза в словото си владиката.  

"На първия Вселенски събор се очиства учението на Църквата от ереста на Арий. Бяха утвърдени и много правила и канони за светата вяра, които да организират вътрешния живот на Христовата църква. Дисциплина и ред в името на Господ Иисус Христос, за благото и духовното преуспяване на човеците"– каза в словото си владиката и благопожела: "Бог по молитвите на вселенските св. отци да дава на всеки един от нас вдъхновена и силна вяра, да ни дава надежда и изпълва с евангелска любов, която да ни сплотява и ни прави едно голямо християнско православно семейство“.

Той благодари на свещенство за грижата, която полагат за храма и неговото благолепие, поздрави певците които със сладкопение огласиха богослужбата и отправи благопожелания към всички като преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

От името на храмовото духовенство благодарност и благопожелания към владиката отправи свещеник Радко Иванов.

След духовното тържество, църковното настоятелство бе организирало празнична почерпка за всички, дошли да влязат в енорийската радост.


Текст : Весела Игнатова

Снимки : Весела Игнатова -1, Александър Ангелов- 2


bottom of page