top of page

Архиерейска св. Литургия в чест на св. Максим Изповедник



На 13 август Църквата отбелязва два важни празника – Отдание на Преображение Господне и пренасяне мощите на св. Максим Изповедник. По този повод, в столичния храм-параклис „Св. преп. Максим Изповедник“ бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Иван Иванов, свещеник Сергей Павлов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в кв. Малашевци, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха благолепно изпълнени от храмовите певци, а множество народ съучастваше молитвено на празничната служба.

След утренята бе извършено пострижение за четци и певци над четирима благоговейни мъже – Милен, Христо, Серафим и Серафим, като последните двама са баща и син.

Редица християни се бяха подготвили и днес пристъпиха да приемат Свето Причастие.

В края на светата Литургия епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела: „Бог да ни пази, да ни съхранява чисти в православната вяра и изповедание, да ни дава сили и крепкост във века, в който живеем, да свидетелстваме правата православна вяра – най-вече не със слово, а с дело да показваме, че тя е истинската, че тя води към спасение и вечен живот“.

Отец Йоан, от името на духовенството, църковното настоятелство и събралите се християни благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за архиерейската служба и за молитвената подкрепа, като връчи цветя на владиката в израз на синовна обич.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page