top of page

Архиерейска св. Литургия за Игнажден в храм „Св. Атанасий Велики“, с. Горни Лозен


На 20 декември Православната Църква чества Христовия свещеномъченик Игнатий Богоносец, епископ на Антиохия.

В чест на празника бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Горни Лозен, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, йеромонах Игнатий, ефимерий на манастира „Възнесение Господне“ в с. Горни Лозен, ставрофорен иконом Цанко Тотев, предстоятел на храма „Св. Атанасий Велики“, свещеник Георги Читалов, както и дяконите Петър Славов, Сотир Христов, Пламен Николов, Спас Рангелов и Павел Димитров.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични и местни клиросни певци, ръководени от йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“.

В своето празнично слово епископ Поликарп отправи благослов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към духовниците, певците и множеството християни, изпълнили благолепния храм, като поздрави и йеромонах Игнатий за имения му ден. Викарият на Софийския митрополит припомни житието и преданията за св. Игнатий Богоносец, като призова да му подражаваме в неговото търпение „за да се изпълним с неговия Дух и да бъде изписано в сърцата ни името на Спасителя Иисуса Христа, та всяка наша дума или мисъл да бъдат съобразени с мира Господен, с евангелска проповед, с мисъл и разсъждение за Бога и най-вече с духовна грижа за тези, които са около нас.“

В отговор предстоятелят на храм „Св. Атанасий“ ставрофорен иконом Цанко Тотев благодари на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и на викарния му епископ Поликарп Белоградчишки от името на църковното настоятелство и изпълнението на храма за тържествената служба и за утвърждаването в истините на вярата, като им пожела радост, успех, благополучие за Божия слава и полза на християните.

След светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Поликарп и духовниците посетиха и обновения храм „Св. Николай Мирликийски“, който също се намира в с. Горни Лозен.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)


bottom of page