top of page

Архиерейска св. Литургия за Неделя Сиропустна в храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Нови Искър



На 1 март Православната Църква отбелязва Неделя Сиропустна, последна преди началото на Великия пост.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Нови Искър.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир „Св. Иван Рилски“, архимандрит Евтимий, иконом Николай Георгиев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Нови Искър, свещеник Цветан Миланов, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Локорско, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълниха дякони от епархията под ръководството на дякон Петър Славов, за да допринесат за тържественото и молитвено настроение на десетките местни жители и гости на селището, събрали се на богослужението в храма.

С душеполезни слова от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, викарният епископ на Софийския митрополит поздрави и благослови духовниците, певците и изпълнението на храма, като преразказа днешното Евангелско четиво и призова преди настъпващите великденски пости и преди всеки духовен подвиг да простим греховете на всички хора, каквито и да са те. „Да не се привързваме до голяма степен към онова, което ни заобикаля и да го предпочитаме в нашия живот, а да се стремим то да бъде като един трамплин, който ни извисява към Небето“ – припомни също така епископ Поликарп.

Иконом Николай Георгиев от своя страна, както и от името на църковното настоятелство и на цялата енория, благодари на Негово Светейшество и на викарния му епископ за благодатните слова и за архиерейската св. Литургия, каквато бе отслужена в този храм за първи път от близо 40 години.

След светата Литургия много от християните в енорията изразиха своята любов и гостоприемство, като почерпиха духовници и гости с ръчно омесени от тях баници, погачи и сладкиши.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)


bottom of page